Prolarnett logo

LAR-mødre må kjempe mot fordommer

Fryktet å bli fratatt sønnen

 

 

 

 

  • LAR – LEGEMIDDELASSISTERT REHABILITERING

Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) er navnet på den norske ordningen for substitusjonsbahndling ved opiatavhengighet.

Rusmisbrukerer som blir tilbudt LAR, blir behandlet med metadon eller buprenorfin, best kjent som Subutex og Temgesic.

Både metadon og buprenorfin blir beskrevet som vanedannende, syntetisk fremstilte opiater, med lignende effekt som morfin.

Metadon har blitt brukt mest i LAR-behandlingen, men buprenorfin blir brukt i stadig større grad.

Grunnen til at disse stoffene blir brukt som substitutt for narkotika er at de anses som tryggere og at brukeren får færre abstinensplager ved forsøk på å slutte. 

 

 

 

Annicka fra Kristiansand er en av disse kvinnene. Hun har en fortid som rusmisbruker, og mener hun derfor har blitt møtt med mye fordommer i møte med helsepersonell.

 

– Jeg visste nesten ikke om jeg kunne få ham med meg hjem, selv om det ikke var noe som skulle tilsi at jeg ikke skulle det. Jeg hadde ikke ruset meg på 2.5 år når jeg ble gravid, forteller hun til NRK.

 

– Jeg er akkurat like glad i mitt barn som alle andre er i sine. Jeg har like store håp og drømmer for ham som andre har, sier Annicka

 

Hun tar fortsatt daglige doser med metadon, men holder på å trappe ned.

– Tør ikke ta imot behandling

Ida Kristine Olsen har også en fortid som rusmisbruker og LAR-pasient. I dag er hun prosjektleder for proLAR brukerorganisasjon.

 

– Jeg mener det finnes ganske mange gode tilbud der ute. Men de er utilgjengelige, for det er så mye stigmatisering. For å si det rett ut så er det dårlige holdninger, som gjør at hjelpetilbudene ikke blir tilgjengelige. Folk velger seg bort fra det, sier Olsen.

Hun håper en ny film, der Annicka har hovedrollen, skal gjøre det enklere for LAR-mødre å bli møtt med større forståelse hos helsevesenet.

 

 

Ønsket er at LAR-mødrene blir møtt med fremtidshåp. Ikke med fordømmende holdninger om en rusfortid.

 

– Vi har et håp om at denne filmen skal være med på å endre noen holdninger og være en film som kan skape en diskusjon og dialog, i forhold til hva vi skal gjøre med disse holdningene og stigmatiseringen, sier Olsen til NRK.

– Vil hjelpe dem

Seksjonsleder Bente Maltby ved sykehuset i Kristiansand sier ønsket er at LAR-mødrene ikke skal bli møtt med fordommer.

– Egentlig er helsevesenet for å kunne hjelpe dem. Her er vi veldig fokusert på at de skal få den hjelpen de trenger. Det skal være en trygg ramme rundt disse kvinnene, sier Maltby til NRK.

Les saken her 

Del

Facebook
Twitter
Email

Hovedmedlem

Medlemskapet er gratis for LAR – pasienter

Støttemedlem

Ønsker du å være en bidragsyter?

Sponsor

Sponsor fra
næringslivet? 

Les også våre

Relaterte artikler