IKKE BRA: Leder Ronny Bjørnestad frykter at Oslo nå får et dårligere tilbud til de 1100 tidligere rusmisbrukerne som går på LAR-medikamenter. Foto: (Privat)
Av:Kjetil Bortelid Mæland, 25.11.14 12:04
OSLO: Oslo universitetssykehus har lagt utlevering av LAR-medikamenter i Oslo ut på anbud (her er kunngjøringen på Doffin).
Dette er legemidler som tidligere rusmisbrukere benytter for å behandle sin rusavhengighet. Utleveringen av disse legemidlene, som metadon og subutex, er underlagt streng kontroll og krever en ekstra oppfølging av de som leverer ut legemidlene.
Dette har apotekene tatt betalt for, men Oslo universitetsykehus mener at mange apotek har tatt for godt betalt. Derfor ønsker sykehuset nå å konkurranseutsette utleveringen.
Millioner i gebyr
Oslo universitetssykehus behandler cirka 1.100 av landets litt over 7.000 LAR-brukere. 66 prosent av medikamentene blir utlevert av apotekene, mens resten blir utlevert ved fengsler, kommunalt tjenesteapparat og LAR-tiltak. I 2013 var det totale LAR-budsjettet på 47,5 millioner kroner. 32 prosent – 15,25 millioner – dekket gebyrer til apotekene.
Så lenge vi ikke er bundet til en monopolist så er vi bundet av loven om offentlig anskaffelser. Det betyr at alle anskaffelser over 100.000 kroner per år må legges ut på anbud, sier direktør Geir Teigstad i Oslo sykehusservice til Nettavisen.
– Vi får svi
– Vi får svi fordi sykehusene og apotekene ikke har kommet til enighet om pris for utlevering av medikamenter, sier leder Ronny Bjørnestad i brukerorganisasjonen proLAR.
– Dette strider helt med normaliseringstanken om at folk skal kunne hente LAR-medikamenter på et apotek der de bor. Uansett hvem som vinner anbudsrunden så vil det innskrenke utleveringsstedene veldig, sier Bjørnestad og fortsetter.
– Kanskje vinner én apotekkjede, eller det kan hende at det ikke blir en apotekjede som vinner heller. Det er en fare for at man for én større oppsamlingsplass for utlevering. Det er ikke heldig. Uansett hvordan du vrir og vender på det, så får brukerne svi, sier Bjørnestad.
Les også: Her lever barn og knallhardt rusmiljø side om side
Apotekforeningen ikke fornøyd
Direktør Teigstad i Oslo sykehusservice ønsker ikke å kommentere utfallet av anbudskonkurransen før den er ferdig, men sier:
– Vi vil opprettholde det antall utleveringssteder som er nødvendig for å tilfredsstille brukerne.
Også Apotekforeningen mener at en konkurranseutsetting av tjenesten strider mot normaliseringsprinsippet i narkotikapolitikken.
– Hvis man får andre og færre utleveringssteder for LAR-medikamenter så sender vi et signal om at denne gruppen er annerledes, sier direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes, til Nettavisen.
Frykter ny distribusjon
Han har sett på kunngjøringen av anbudskonkuransen som ligger her på Doffin,og lagt merke til at kriteriene i anbudskonkurransen er runde. Det er mange «bør» krav men få «skal» krav.
Tysnes frykter at en ny distribusjon for LAR-medikamenter i verste fall vil innebære risiko for at det etableres et nytt sted for narkotikaomsetning i Oslo.
– Mange utleveringssteder er ikke noe «skal» krav. Det er ingenting i kriteriene som stenger for at man kan samle utdeling av LAR-legemidler på ett sted i Oslo sentrum. Da blir det billig, men da får du også en samling av mange LAR-pasienter på ett sted. Erfaringer fra helsevesenet viser at det ikke er ønskelig, sier Tysnes.
– Hva synes dere at Helse Sør-Øst skal gjøre for å få kontroll på kostnadene?
– Vi mener at nasjonale takster er løsningen på problemet. Vi synes det er uforståelig at ikke departementet fastsetter takster for utlevering, sier han og viser til tidligere uttalelser i Nettavisen.
Direktør Teigstad sier at han forventer å se et tilbud fra apotekene hvis de mener at de er riktig leverandør av tjenesten.
Hvis apoteken er de riktige leverandørene på området så vil de kunne være en av flere tilbydere som leverer inn anbud, sier han.
Les saken HER